Cukinii już nie smażę. Oto delikatna cukinia w kremowym cieście czosnkowym z piekarnika: Hit kulinarny.

Myślę, że nie tylko moi bliscy kochają cukinię, ale także wiele innych rodzin. Faktem jest, że jest ona nie tylko smaczna i zdrowa, ale także bardzo przystępna cenowo.

Tej metody jej przygotowywania nauczyła mnie babcia. Fantastycznie smaczna i delikatna cukinia w kremowym cieście czosnkowym, będzie kulinarnym hitem również w Twoim domu! Co ważne nie musisz stać przy kuchence i jej smażyć. Wszystko jest wygodnie pieczone w piekarniku!

Potrzebujesz:

  • 2 młode cukinie
  • twardy ser- 70 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do posmarowania blachy do pieczenia
  • koper, ulubione przyprawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój w grubsze plastry.

Teraz zacznij przygotowywać ciasto.

Weź tarkę i drobno zetrzyj ser.

W misce wymieszaj śmietanę i jajka, teraz dodaj ser i sól. Dodaj również paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz improwizować z ulubionymi przyprawami. Ciasto mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

Nasmaruj blachę olejem lub przykryj pergaminem. Umieść koła cukinii w równych rzędach na blasze do pieczenia. Nałóż na nie przygotowany sos. Wskazówka: Jak tylko zacznę kroić cukinię, natychmiast włączam piekarnik, musi być rozgrzany do 180 stopni. Przygotowanie jedzenia zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, dlatego lepiej wcześniej rozgrzać piec.

Włóż cukinię do piekarnika na 25 minut. Serwuj na ciepło lub zimno. Życzę smacznego!