Już nie smażę naleśników z cukinii, tylko piekę je w formie babeczek. Są przepyszne i w moment gotowe.

Doskonały przysmak z cukinii, smakuje bardzo podobnie do smażonych naleśników z tego właśnie pysznego warzywa, ale ten przysmak jest zdecydowanie bardziej wykwintny i obłędnie smaczny! Babeczki z cukinii są doskonałe na każdą okazję – śniadanie, kolacje czy na przyjęcie ze znajomymi.

Potrzebujesz (na 9 sztuk):

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1/4 czerwonej papryki, drobno posiekanej w kostkę
  • 1 szklanka startego sera
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania form

Przygotowanie:

Umyj cukinię i zetrzyj na tarce (nie odciskaj).

Jajka wymieszaj z solą i pieprzem.

Do miski dodaj i wymieszaj cukinię, posiekaną paprykę i jajka.

Dodaj również starty ser.

Na koniec wsyp i wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Posmaruj formę na muffinki masłem.

Ponownie wymieszaj wszystkie składniki i włóż mieszankę do otworów na babeczki.

Piecz w 200 stopniach przez 25 minut.

Życzę smacznego!