Dobrze umyj i wydryluj wiśnie. Ułóż je na sicie, aby spłynął z nich nadmiar soku. Oddziel białka od żółtek. Białka wymieszaj z odrobiną soli, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Następnie stopniowo dodawaj zwykły cukier. Ubijaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszaj żółtka z olejem i ubijaj na niskich obrotach. Stopniowo dodawaj mleko. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijaj, aż utworzy się zwarta masa, a następnie połącz dwie masy w jedną. Podziel je na 2 równe części i do jednej z nich dodaj kakao. Przygotuj blachę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Ułóż na przemian jasne i ciemne ciasto, a na koniec równomiernie ułóż na wierzchu wiśnie. Delikatnie postukaj blachę w blat, aby „uwolnić” pęcherzyki powietrza i umieść ciasto w nagrzanym piekarniku. Piecz w 170°C przez około 35 – 40 minut.
Last Updated on 4 lipca 2023 by admin