Oto sztuczka szefa kuchni na idealne pieczone ziemniaczki, które smakują jak smażone, a zawierają minimalną ilość oleju.

Moja babcia nauczyła mnie robić te nieziemsko smaczne ziemniaczki. Są niezwykle chrupiące i bardzo smaczne, smakują jak smażone, ale przyrządzisz je szybko i bez kłopotu w piekarniku, bez konieczności stania nad kuchenką.

Potrzebujesz:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 łyżka soli
  • 2 l zimnej wody
  • 50 ml oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek, rozmaryn lub inne przyprawy do ziemniaków

Przygotowanie:

Wystarczy dobrze umyć młode ziemniaki i pokroić je na połówki lub ćwiartki (starsze ziemniaki obierz). Włóż je do zimnej wody z solą i przełóż na kuchenkę. Pozostaw na ogniu tylko do momentu pojawienia się białej piany na powierzchni. Po tym czasie ziemniaki natychmiast osusz.

Umieść blachę z zimnym olejem wymieszanym z przyprawami w zimnym piekarniku, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 160 stopni. Gdy piekarnik i blacha się nagrzeją, dodaj ziemniaki do gorącego oleju i wymieszaj tak, aby każdy ziemniak był pokryty mieszanką oleju.

Podnieś temperaturę do 180-200 stopni i piecz do momentu, aż ziemniaki zarumienią się na powierzchni. Na koniec wymieszaj z ziemniakami drobno posiekany czosnek.

Dzięki tej metodzie na powierzchni ziemniaków powstaje chrupiąca skórka, która sprawia, że ​​będą one wyjątkowo smaczne. Życzę smacznego!