Kebab prosto z patelni. Smakuje lepiej niż kupny i jest zdecydowanie zdrowszy. Oto instrukcja krok po kroku

Mówią, że najlepszych dań w Gruzji nie znajdziesz w restauracjach, ale w przydrożnych kawiarniach, stołówkach i po prostu w domu. To tam poznasz autentyczny smak ulubionych przez wszystkich potraw. I choć wiele z nich gotuje się na otwartym ogniu, czy wiedzieliście, że kebab jest również bardzo smaczny w domu ?

Sekret gotowania nie tkwi w węglach, ale w samej technice wyrabiania mięsa mielonego. Dzięki temu nabiera gęstości i pozostaje soczysty nawet po usmażeniu. Nie potrzebujesz nawet jajka.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 70 g boczku
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 1 cebula
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 20 g kolendry
  • 0,5 łyżeczki pietruszki
  • przyprawa z papryki do smaku

Przygotowanie:

Będzie lepiej, jeśli sam przygotujesz mięso mielone. Zmiel i połącz go z drobno posiekanym boczkiem i kostkami cebuli.

Dodaj zioła, przyprawy i sól. Teraz najważniejsza rzecz: zagnieść mięso mielone do lepkiej, jednolitej konsystencji. Następnie odstaw do lodówki na pół godziny.

Mięso mielone układamy na patyczkach, nadając mu eliptyczny kształt. Rozciągnij i dobrze ściśnij boki.

Rozgrzej olej na patelni i usmaż szaszłyki równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe!

Ważny niuans: Musisz jeść kebab na gorąco! Schłodzony traci swój urok i przypomina bardziej kotlety. Jeśli podoba Ci się nasz przepis na kebab z patelni , podziel się nim ze znajomymi.