Smakuje dokładnie tak, jakby był grillowany: Kebab na patelni – Sekretny przepis tureckiego szefa kuchni, który dzięki nim stał się sławny.

Gotowane na patelni kebaby można łatwo przyrządzić tak, aby smakowały dokładnie tak, jakby właśnie zostały zdjęte z grilla. O ten przepis poprosiliśmy doświadczonego tureckiego szefa kuchni, który zasłynął swoim smakiem.

Okazało się, że przy zachowaniu proporcji składników kebab naprawdę smakuje jak ten z grilla. Niesamowity smak i szybkie przygotowanie – przepis idealny na lato.

Składniki:

Do mieszanki kebabowej:

  • Mielone mięso jagnięce (1 kg) można również stosować z innymi mięsami mielonymi
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka startego czosnku
  • pół szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • posiekana cebula (100 gramów)

Dodatkowo:

  • Olej
  • Grillowane warzywa
  • Sałatka warzywna
  • Sosy do smaku

Przygotowanie:

Połączenie tych przypraw ostatecznie nada mięsu ten sam smak, jak gdyby było grillowane. W przeciwieństwie do bardziej popularnych kebabów, ten nie wymaga szaszłyków, wszystko gotujemy bezpośrednio na patelni. Mięso mielone, zioła, cebulę, czosnek i przyprawy wymienione w spisie składników wymieszać na jednolitą masę.

Masę należy bardzo ostrożnie ugniatać. Przykryj miskę mięsem folią.

Następnie odstaw na chwilę. Z powstałej masy formujemy duże placki.

Przygotujemy patelnię. Podgrzej na nim trochę oleju.

Smażyć na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z warzywami i sosami do smaku. Życzymy smacznego! 🙂