Odpowiednie są miękkie i popękane pomidory: oryginalna włoska receptura. Gotuj tylko 45 minut, a otrzymasz najlepszy sos pomidorowy na zimę:

Nie spiesz się, aby pozbyć się miękkich, popękanych lub w inny sposób niedoskonałych pomidorów.

Oczywiście te kawałki nie nadają się już do sałatek, ale z łatwością można z nich zrobić bardzo smaczny i obfity sos na zimę. Taki sos pomidorowy doskonale nadaje się również do makaronów, nawet do mięsa.

Składniki:

  • 1 kilogram pomidorów (zarówno późnych, jak i połamanych i pomarszczonych, sos i tak będzie świetny)
  • 350 gramów papryki,
  • pęczek bazylii (90 g)
  • pęczek koperku (60 g)
  • pęczek pietruszki (50 g)
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu 9%,
  • 300 gramów cebuli
  • kolendra
  • czarny pieprz
  • 80 ml oleju

Dodatkowo:

  • 3 słoiki o pojemności 500 ml

Przygotowanie: