Jagodowe ciasto – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Składniki

  • 250 g masła
  • 400 g mąki półgrubej
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 400 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • trochę mleka
  • jagody

Proces przygotowania

Podgrzać masło i wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia, 200 g cukru, cukrem waniliowym, 4 żółtkami i taką ilością mleka, aby ciasto wyglądało jak utarte. Wylać i ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 20 minut.
W międzyczasie ubić białka na prawie sztywną pianę, następnie dodać w częściach cukier (pozostałe 200 g) i ubić na sztywną pianę. Wyjmij blachę z ciastem z piekarnika, posyp ją śniegiem, posyp borówkami i dokończ pieczenie (około 10-15 minut).