Kurczak zapiekany na kiszonej kapuście: Smakuje jak kaczka, ale nie tak tłusta i może być łatwo przygotowana nawet przez początkującego

Kurczak ma tę zaletę, że możemy go modyfikować chyba na ponad sto sposobów.

To danie w smaku przypomina mi kaczkę. Poza tym, przy większym lub mniejszym nakładzie pracy można go przygotować w jednym naczyniu do zapiekania, a smak będzie doskonały.

Jak upiec kurczaka

Pieczony kurczak to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań. Wystarczy doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Wariantem są także różne zioła: od tymianku, przez oregano, a nawet szałwię.

Kurczaka można również upiec na kapuście, podobnie jak kaczkę. W przeciwieństwie do kaczki nie zawiera tak dużo tłuszczu. Kurczaka i kapustę można upiec w jednym naczyniu do zapiekania, co jest również doskonałe, ponieważ smaki pięknie się łączą, a efekt końcowy smakuje wyśmienicie.

Jak przyprawić kurczaka kapustą

Kurczaka możemy doprawić podobnie jak kaczkę solą i kminkiem, ale możemy nieco zmienić smak. Wariantem jest dodanie zwyczajowych przypraw do pieczonego kurczaka, ale ciekawą opcją jest także mielona papryka, boczek, smalec czy kawałek wędzonego mięsa.

Kapustę polej masłem, następnie dopraw pieprzem, solą, łyżką cukru, a pikanterii doda kilka ząbków wyciśniętego czosnku. Powstały aromat należy dopracować według własnych upodobań. Niektórzy wolą dania bardziej skromne, inni wolą pikantne.

Jak upiec kurczaka na kapuście

Do przygotowania kurczaka z kapustą potrzebne będą:

  • 1 duży kurczak,
  • 500-600 g kiszonej kapusty,
  • masło według uznania,
  • 6 ząbków czosnku,
  • kminek,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżka cukru.

Jak to zrobić ?

Kurczaka pokroić na kawałki. Sól, pieprz i posyp kminkiem. Na dnie formy do pieczenia połóż około trzech plasterków masła. Kapustę odsączamy, a następnie kładziemy na maśle. Na kapustę wciśnij czosnek, posyp cukrem, dodaj trochę soli i pieprzu. Na kapustę połóż kawałki kurczaka, na wierzchu kurczaka pokrój cztery plasterki masła. Do naczynia do pieczenia wlej około dwóch szklanek wody.

Nastaw piekarnik na 180°C i włóż do niego blachę do pieczenia. Piec przez pół godziny. Następnie wyjmij brytfannę z piekarnika, wymieszaj kapustę i włóż ją z powrotem do piekarnika, piecz przez kolejne kwadrans do pół godziny, aż kurczak będzie miękki .

Puree ziemniaczane, ale także kluski ziemniaczane doskonale komponują się z kurczakiem na kapuście. Kurczaka można zjeść także na zimno z pieczywem. Smacznego!