Dowiedz się, jakie sekretne składniki dodałam do ciasta, by stało się idealnie miękkie i puszyste – wszystko dzięki temu na wesele piekliśmy tylko to.

Odkryj SEKRET doskonałych ciast świątecznych – jak z ciasta pajęczyny! Przepis, który ZSZOKOWAŁ gości na weselu!

Czy kiedykolwiek próbowałeś(aś) ciasta tak miękkiego jak pajęczyna? Jeśli nie, masz teraz okazję! Ten przepis na ciasto na zakwasie, którym zaskoczyliśmy wszystkich na weselu tydzień temu, zostawia w tyle wszystko, co do tej pory znaliście! Największa Tajemnica? Naturalny biały jogurt!

SKŁADNIKI:

  • 42g świeżych drożdży
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 800 g mąki pszennej
  • 200 g mąki półgrubej
  • 200g cukru granulowanego
  • 1 słoik białego jogurtu
  • 5 łyżek mleka
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

NADZIENIE: Cokolwiek pragniesz – powidła śliwkowe, twarożek, mak czy orzechy!

SEKRET PRZYGOTOWANIA:

Krok pierwszy? Drożdże! Rozkrusz je w letnim mleku (2 łyżki mleka) z łyżeczką cukru. Wyrośnięcie to klucz!

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry, sól i wymieszaj. Czas na jogurt, masło i drożdże!

Wyrabianie? Tak, ale dodając mleko! Gdy ciasto odchodzi od miski, wiesz że jest gotowe! Formujemy bochenek, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte? Dziel na kawałki, formuj, przykryj i czekaj 10 minut.

Piekarnik na 180°C i pieczemy przez 40 minut. Smacznego! Pamiętaj – ciasto jak z bajki w zasięgu twoich rąk!