Czy kiedykolwiek próbowałeś(aś) ciasta tak miękkiego jak pajęczyna? Jeśli nie, masz teraz okazję! Ten przepis na ciasto na zakwasie, którym zaskoczyliśmy wszystkich na weselu tydzień temu, zostawia w tyle wszystko, co do tej pory znaliście! Największa Tajemnica? Naturalny biały jogurt!
SKŁADNIKI:
NADZIENIE: Cokolwiek pragniesz – powidła śliwkowe, twarożek, mak czy orzechy!
SEKRET PRZYGOTOWANIA:
Krok pierwszy? Drożdże! Rozkrusz je w letnim mleku (2 łyżki mleka) z łyżeczką cukru. Wyrośnięcie to klucz!
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry, sól i wymieszaj. Czas na jogurt, masło i drożdże!
Wyrabianie? Tak, ale dodając mleko! Gdy ciasto odchodzi od miski, wiesz że jest gotowe! Formujemy bochenek, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte? Dziel na kawałki, formuj, przykryj i czekaj 10 minut.
Last Updated on 25 sierpnia 2023 by admin