Domowe, pachnące i kruche świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i słodka przekąska do pracy lub do szkoły.
Roztrzepać żółtka widelcem mieszając go z twarogiem, dodać miękkie masło, sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą. Dodać mąkę, jeśli twaróg jest dość wilgotny, tak aby powstało gładkie nieco mokre ciasto.
Podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy koła za pomocą foremki lub szklanki. Układamy 3 krążki jeden na drugim, przesuwając każdy nieco i zwijamy w rolkę. Powstały kształt kroimy na 2 części otrzymując dwie różyczki.
Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, Można posmarować różyczki żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 120 stopni około 20-30 minut.
Gdy ostygną, można je posypać cukrem pudrem.
Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin