Smakołyk, którego przepis prezentuję poniżej, został wypróbowany właśnie w Turcji. Wakacje minęły… a moja rodzina zapragnęła ponownie tulumby. Całe szczęście, że oprócz fantastycznych wspomnień, przywieźliśmy także i przepis!
Przesiej mąkę przez sitko, dzięki czemu uzyskasz bardziej gładką masę. Równolegle, w małym rondlu, na średnim ogniu, zagotuj 250 ml wody z masłem. Do gotujących się składników, dodaj wcześniej przesianą mąkę i cały czas mieszając, przygotuj jednolite kremowe ciasto.
Zdejmij zagotowaną masę z ognia i dodaj do lekko wystudzonej jajko. Tu najistotniejsze jest dodawanie każdego oddzielnie i dokładne wymieszanie, tak aby składniki bardzo dobrze się połączyły. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do szprycy cukierniczej.
Przygotuj głęboką patelnię, albo garnek, do którego wlejesz olej słonecznikowy. Dobrze go rozgrzej. Gdy osiągnie właściwą temperaturę, bezpośrednio ze szprycy, wyciskaj do rozgrzanego tłuszczu, „makaroniki” z ciasta.
Dozuj je tak, aby się nie stykały i nie sklejały. Smaż wszystkie na złoty kolor i z każdej strony. Dopilnuj, aby się zarumieniły. Gotową tulumbę, inaczej usmażony „makaronik”, połóż na papierowym ręczniku, tak usuniesz nadmiar tłuszczu.
W kolejnym kroku wymieszaj cukier, 200 ml wody razem z sokiem z cytryny. Gotuj tak przygotowaną mieszankę, w małym rondlu, na średnim ogniu przez 15 minut. Twoja tulumba, zanurzona na 10 minut, w tak przygotowanym syropie, będzie przepyszna! A przygotowany przysmak, będzie niesamowitym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin