Wręcz rozpływają się w ustach: Słodkie tureckie ciasteczka, które z pewnością zastąpią kiedyś nasze rodzime pączki.

Tureckie przysmaki są niezwykle i bardzo łatwe w wykonaniu. Jak się domyślacie, inspiracja została przywieziona wraz ze słońcem z wakacji.

Smakołyk, którego przepis prezentuję poniżej, został wypróbowany właśnie w Turcji. Wakacje minęły… a moja rodzina zapragnęła ponownie tulumby. Całe szczęście, że oprócz fantastycznych wspomnień, przywieźliśmy także i przepis!

Potrzebujesz następujących składników:

  • Mąki pszennej 250 g
  • Masła 80 g
  • Cukru 200 g
  • Jajek 4 sztuki
  • Wody 450 ml
  • Oleju słonecznikowego 300 ml
  • Soku z cytryny 20 ml

Przygotowanie:

Przesiej mąkę przez sitko, dzięki czemu uzyskasz bardziej gładką masę. Równolegle, w małym rondlu, na średnim ogniu, zagotuj 250 ml wody z masłem. Do gotujących się składników, dodaj wcześniej przesianą mąkę i cały czas mieszając, przygotuj jednolite kremowe ciasto.

Zdejmij zagotowaną masę z ognia i dodaj do lekko wystudzonej jajko. Tu najistotniejsze jest dodawanie każdego oddzielnie i dokładne wymieszanie, tak aby składniki bardzo dobrze się połączyły. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do szprycy cukierniczej.

Przygotuj głęboką patelnię, albo garnek, do którego wlejesz olej słonecznikowy. Dobrze go rozgrzej. Gdy osiągnie właściwą temperaturę, bezpośrednio ze szprycy, wyciskaj do rozgrzanego tłuszczu, „makaroniki” z ciasta.

Dozuj je tak, aby się nie stykały i nie sklejały. Smaż wszystkie na złoty kolor i z każdej strony. Dopilnuj, aby się zarumieniły. Gotową tulumbę, inaczej usmażony „makaronik”, połóż na papierowym ręczniku, tak usuniesz nadmiar tłuszczu.

W kolejnym kroku wymieszaj cukier, 200 ml wody razem z sokiem z cytryny. Gotuj tak przygotowaną mieszankę, w małym rondlu, na średnim ogniu przez 15 minut. Twoja tulumba, zanurzona na 10 minut, w tak przygotowanym syropie, będzie przepyszna! A przygotowany przysmak, będzie niesamowitym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Aby podbić smak deseru, można dodać posiekanych orzechów lub polać go rozpuszczoną, ciemną czekoladą. Deser zachwyci najbliższych! Smacznego!