Tak fantastyczne, że na pewno nie zrobisz ich tylko od święta: Dwukolorowe ciastka herbaciane, które zrobisz bez foremek.

Fantastyczny przepis na biszkopty maślane w dwóch kolorach, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie wyglądają. Przekonaj się sam.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek mleka
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao w proszku

Przygotowanie:

Masło wymieszać z cukrem, solą i żółtkiem.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ugniataj na jednolitą masę, którą podzielisz na dwie połowy. Przygotowujemy mleko, dodajemy kakao i mieszamy. Dodaj mieszankę kakaową do ciasta i wymieszaj.

Na koniec, jeśli chcesz, możesz zrobić syrop cytrynowy. Wymieszaj 2 szklanki cukru (1 szklanka = 100ml) i 1 szklankę wody. Zagotuj na ogniu, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i gotuj aż cukier się rozpuści. Odstawiamy to na bok.

Obie połówki ciasta wykładamy na blat wyłożony folią. Na ciasto położyć papier do pieczenia i rozwałkować.

Następnie za pomocą folii zagnij ciemną część ciasta do góry. Teraz dzielimy ciasto na dwie połówki i każdą zwijamy.

Kroimy nożem na kawałki i dalej możemy dekorować według własnego gustu.

Wyłożyć na blasze do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor.

Upieczone ciasteczka namoczyć krótko w syropie i posypać cukrem.

Życzymy smacznego!