Masło wymieszać z cukrem, solą i żółtkiem.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ugniataj na jednolitą masę, którą podzielisz na dwie połowy. Przygotowujemy mleko, dodajemy kakao i mieszamy. Dodaj mieszankę kakaową do ciasta i wymieszaj.
Na koniec, jeśli chcesz, możesz zrobić syrop cytrynowy. Wymieszaj 2 szklanki cukru (1 szklanka = 100ml) i 1 szklankę wody. Zagotuj na ogniu, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i gotuj aż cukier się rozpuści. Odstawiamy to na bok.
Obie połówki ciasta wykładamy na blat wyłożony folią. Na ciasto położyć papier do pieczenia i rozwałkować.
Następnie za pomocą folii zagnij ciemną część ciasta do góry. Teraz dzielimy ciasto na dwie połówki i każdą zwijamy.
Kroimy nożem na kawałki i dalej możemy dekorować według własnego gustu.
Wyłożyć na blasze do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor.
Upieczone ciasteczka namoczyć krótko w syropie i posypać cukrem.
Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin