Wyobraź sobie: miękkie ciasto, delikatna śmietanka i chrupiąca czekolada… Ach, jakie to pyszne połączenie!
Na ciasto:
Na nadzienie:
Podpraż orzechy włoskie na suchej patelni i zmiażdż, drobno, ale nie na gładką masę. Ubij białka ze szczyptą soli i kwasku cytrynowego. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj mąkę i orzechy, mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Z pergaminu wytnij 6 kółek o średnicy 18 cm.
Posyp każde koło mąką i rozłóż ciasto na każdym okręgu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Piecz każde ciasto przez 5 minut. Wyjmując je z piekarnika używaj szerokiej szpatułki, aby oddzielić ciasto od papieru. Pozostaw lekko do ostygnięcia. Rozpuść 80 g ciemnej czekolady w kąpieli wodnej.
Posmaruj 5 ciastek czekoladą za pomocą pędzla, szóstego nie smaruj. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Odłóż 4 łyżki do osobnej miski. Dodaj 30 g startej czekolady do pozostałej śmietany, wymieszaj. Rozłóż bitą śmietanę na każdym ciastku.
Złóż razem i przykryj górną warstwą nieposmarowanego czekoladą ciasta. Posmaruj całe ciasto odłożoną bitą śmietaną bez czekolady. Posyp górę ciasta grubo startą ciemną czekoladą.
Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin