Sekret doskonałego wypieku tkwi w sekretnym składniku – kaszy mannie. Ciasto jest fantastycznie jędrne, miękkie i smakuje świeżo następnego dnia.
Nadzienie:
Wymieszaj mąkę z kaszą manną trzepaczką. W osobnej misce wymieszaj roztopione masło z olejem, dodaj cukier, ubij trzepaczką i wymieszaj jajka. Dodaj szczyptę soli i dobrze ubij trzepaczką. Dodaj ciepłe mleko, ciepłą wodę i wymieszaj z suszonymi drożdżami. Na koniec ugniatamy. Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozwól mu fermentować przez 1 – 1,5 godziny.
Następnie wykładamy ciasto na blat, kroimy na dwie części, rozwałkowujemy i przykrywamy folią spożywczą. Zakwasić przez kolejne 10-15 minut. Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy ciasto o wymiarach 35 x 30 cm, które smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem krystalicznym, rodzynkami i orzechami.
Ciasto złożyć na pół, docisnąć palcami i pokroić na równe części w paski, w której nie ma nadzienia. Skręcamy każdy pasek, a następnie zwijamy wszystko w jedną rolkę.
Złóż warkocze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do zakwaszenia. Posmaruj ubitym żółtkiem, które wymieszaliśmy wcześniej z łyżką kefiru. Posmaruj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 30-35 minut.
Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin