Sprawdzony przepis na pyszne ciasto z kremem, które zachwyca delikatnością.

Potrzebujesz tylko mąki, jogurtu i 2 jajek, to szybki przepis na pyszne kremowe ciasto.

Orzeźwiający i delikatny deser z pewnością zasmakuje twojej rodzinie i znajomym. Przyrządzenie go jest bardzo proste, ponieważ musisz mieć tylko kilka produktów.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 ml roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • skórka z limonki lub cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 białka
  • 400 g jogurtu waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wrzuć cukier i 2 żółtka oraz całość wymieszaj. Dodaj roztopione masło.

Po kolejnym wymieszaniu do miski wsyp mąkę, dorzuć startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sól.

Następnie dokładnie wymieszaj składniki, do momentu aż uzyskasz gładkie ciasto.

Podziel je na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Gdy ten czas minie ciasto wyjmij z folii oraz formę pokryj papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta umieść na dnie formy.

Teraz należy przyrządzić krem. Do miski dodaj białka, cukier i ubij na sztywną pianę. Do drugiego naczynia wsyp 50 g mąki, wlej jogurt waniliowy i całość wymieszaj z ubitymi białkami. Następnie przygotowaną masę rozprowadź w formie.

Krem przykryj startą drugą częścią ciasta. Umieść deser w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Gotowe, smacznego!