Te przepisy na sałatki z kapusty na pewno przypadną Ci do gustu.

Jeśli szukasz przepisów na smaczne sałatki do niedzielnego obiadu, to świetnie trafiłeś!

Dzisiaj pokażemy Ci, jak przyrządzić dwie różne surówki z kapustą w roli głównej! Zapewniamy, że są wyjątkowo proste i szybkie do przygotowania, a smakują wprost obłędnie! Po prostu musisz ich spróbować!

Sałatka nr 1 – sałatka z kapustą, jabłkiem i kukurydzą

Potrzeba:

  • 400 gramów kapusty;
  • 100 gramów jabłek;
  • 1 puszkę kukurydzy;
  • 1 ogórka zielonego;
  • 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany;
  • 10 mililitrów soku z cytryny;
  • posiekany koperek;
  • sól i przyprawy do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Najpierw dokładnie umyj warzywa i owoce przed przystąpieniem do pracy! Zamij się kolejno największymi składnikami: kapustę poszatkuj na drobne kawałki, ogórka pokrój w słupki, a jabłko obierz ze skórki, wybierz gniazdo nasienne i podziel resztę na małą kostkę.

Pokrojone warzywa i owoc przełóż do jednej miski. Dodaj po kolei sok z cytryny, jogurt, kukurydzę, koperek, sól oraz przyprawy, po czym całość wymieszaj dokładnie i gotowe!

Sałatka nr 2 – sałatka z kapustą, kolendrą i jajkami

Potrzeba:

  • 400 gramów kapusty;
  • 4 ugotowane na twardo jajka;
  • 3 łyżki śmietany;
  • 1-2 łyżeczki musztardy;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • kolendrę i koperek;
  • sól i pieprz do smaku;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Ponownie zacznij od umycia kapusty i ogórka. Rozdziel też żółtka i białka ugotowanych jajek. Warzywa pokrój na cienkie paski, następnie przełóż je do jednej miski i połącz z kolendrą, koperkiem oraz białkami jajka podzielonymi na małe kawałki.

Żółtka przełóż do osobnego naczynia, a potem dodaj do nich przyprawy, oliwę, musztardę i śmietanę. Wymieszaj, dodaj do reszty składników, po czym jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Gotowe!

Ciekawe, która z tych sałatek zasmakuje Ci bardziej?