Dokucza Ci uporczywy i duszący kaszel i chciałbyś poznać przepis, który poradzi sobie z tym problemem? Przychodzimy ze skutecznym, mniej powszechnym jak herbata imbirowa sposobem. Liść laurowy ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Poznaj przepis na herbatę przeciwko problemom z oddychaniem, uporczywym kaszlem i grypę. Są to sprawdzone i skuteczne sposoby na uporanie się z przeziębieniami. Pamiętaj jednak, by korzystać z tego przepisu tylko przez okres trwania choroby, gdyż zbyt duża ilość liścia laurowego może wpływać na problemy żołądkowe i krzepnięcie krwi.
Syrop i herbata z liści laurowych są dobre na:
- przeziębienie i kaszel
- grypę
- zapalenie dróg oddechowych
Najlepiej by było, gdybyś przygotowywał herbatę w pierwszych dniach choroby. Herbata działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe, a dodatkowo ogrzewa ciało. Jest idealna, kiedy masz podwyższoną temperaturę lub gorączkujesz.
Składniki:
- 5 szt. liści laurowych
- 500 ml wody
- sok z cytryny – najlepiej połowa
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Liście laurowe dokładnie umyj i połam na malutkie kawałki. Zagotuj wodę i duś liście przez około jednej do dwóch minut. Następnie zmniejsz ogień i gotuj liście na małym ogniu przez około 20 minut. Po minionym czasie odcedź liście, dodaj sok z cytryny i miód. Poczekaj, aż herbata przestygnie do temperatury pokojowej i wtedy pij w ciągu całego dnia, nie wszystko na raz.
Skuteczny syrop na kaszel – przepis
Z cytryną
Składniki:
- 250 ml soku z cytryny
- 15 liści laurowych
- 500 g cukru
Przygotowanie:
Rozpuść cukier w soku z cytryny i dodaj do tego kawałki umytego liścia laurowego. Zagotuj całość w garnku przez około godzinę do uzyskania gęstej i miodowej konsystencji. Następnie usuń liście laurowe i przelej całość do naczyń lub butelek. Przechowuj wszystko w lodówce, dziennie przyjmuj jedną łyżeczkę do momentu zniknięcia problemów chorobowych.
Syrop z cukrem
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 10 liści laurowych
- szklanka wody
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi. Cukier rozpuszczaj do uzyskania jasnobrązowego odcienia karmelu, często mieszaj, by nie przypalić. Ostrożnie i stopniowo dolewaj wody z liśćmi laurowymi, najlepiej byś zrobił to łyżkami. Po połączeniu wody z karmelem, gotuj jeszcze przez kilka minut a następnie odcedź do filiżanki. Spożywaj jedną łyżeczkę do trzech czy czterech razy dziennie.