Jak zrobić ciasto wiśniowe. Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni.

Wielu z nas bardzo lubi jeść desery z wiśniami. Nadaje potrawom niepowtarzalny smak z kwaskowatością. Ale nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu na upieczenie ciasta.

Dlatego przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na letnie wiśniowe ciasto. To danie to wynalazek Francuzów, z którego są bardzo dumni. Ciasto wiśniowe przygotowywane jest z improwizowanych składników i smakuje niesamowicie.

FRANCUSKIE CIASTO

SKŁADNIKI

  • 600 g wiśni
  • 30 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 12 g waniliny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Wiśnie po usunięciu pestek ułożyć w natłuszczonej formie żaroodpornej.

Wymieszaj wszystkie składniki, ubij i polej mieszanką wiśnie.

Piecz ciastona złoty kolor, około 40-45 minut w 180°C.

Ten słodki przysmak bardzo dobrze sprawdza się jako deser do kawy. Również wiśnie w przepisie można zastąpić malinami, morelami, jagodami i wieloma innymi.