Rozpływa się w ustach. Obłędny w smaku sernik z owocami. Nigdy nie jadłam lepszego.

Świeże owoce na domowym serniku zawsze zachwycą wszystkich domowników i gości. Warto spróbować tego przepisu na ten wyjątkowy, rozpływający się w ustach deser!

Składniki:

  • 70 g śmietany
  • 0,5 kg twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 200 g cukru drobnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wybrane świeże owoce: truskawki, maliny, jagody, jeżyny albo porzeczki jeśli lubisz kwaskowy smak

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę przez drobne sito razem z proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj z drobno pokrojonym masłem na jednolitą masę. Następnie dodaj jajko i połowę cukru, wymieszaj całość bardzo dokładnie. Schłódź masę w lodówce przez około pół godziny. W tym czasie wymieszaj śmietanę z jajkiem, twarogiem i cukrem białym i wanilinowym.

Schłodzone w lodówce ciasto włóż do formy i wyklej nim  spód i boki o grubości ok 4-5 cm. Na górę wylej masę z twarogu. Na wierzchu połóż ulubione owoce. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz sernik przez 40 minut, nie zaglądając do środka, by nie opadł.

Również po skończeniu pieczenia ostudź sernik z lekko uchylonymi drzwiczkami, nie wykładaj ciasta na zewnątrz, póki samo stopniowo nie ostygnie. Smacznego!