Odżywianie w przedszkolu zależy bezpośrednio od umiejętności kucharza. Zdałam sobie sprawę z tej banalnej prawdy niedawno, kiedy moje dziecko zaczęło entuzjastycznie opowiadać, jak smacznie jest dzisiaj karmione.
Największy podziw wzbudziła zapiekanka twarogowa z rodzynkami. Pomimo tego, że w domu maluszek nie narzekał na nią zbytnio. Zaciekawiło mnie nawet, jakie to arcydzieło kulinarne.
Okazało się, że byłam już czwartą mamą, która przyszła po przepis na cudowną zapiekankę. Inne dzieci również bardzo doceniły tę kreację z twarogu. Udało mi się nawet zobaczyć gotowe danie. Kawałek bujnej zapiekanki na talerzu. I wyglądało to bardzo apetycznie. Maluch z prawdziwą przyjemnością pożerał deser i prosił o więcej. Cóż, nadszedł czas, abyśmy spróbowali!
Składniki:
- 750 g twarogu
- 5 jajek
- 200g kwaśnej śmietany
- 8 g cukru waniliowego
- 50 g kaszy manny
- 150 – 180 g cukru
- 50 g rodzynek
- 1 – 2 łyżeczki mąki pszennej
- 0,5 łyżki skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Twarożek wymieszać ze śmietaną, kaszą manną, cukrem waniliowym, skórką i solą. Dodaj żółtka oddzielone od białek. Zmiksuj składniki blenderem zanurzeniowym, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Rodzynki opłukać i osuszyć, następnie wymieszać z mąką i wlać do masy twarogowej. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby kasza manna puchła.
Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Powinieneś otrzymać puszystą, stabilną piankę. Delikatnie wymieszaj z ciastem, wprowadzając w częściach.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pergaminem, boki posmarować masłem. Jeśli używasz zwykłej formy, posyp ją kaszą manną lub mąką. Rozłóż ciasto.
Masę twarogową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60-70 minut. Gotową zapiekankę pozostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.