Smakuje dokładnie tak, jak w latach 60-tych, dawno nie jadłam lepszego: Przepis na legendarnego dorsza w majonezie.

Kochasz też tradycyjnego dorsza?

Czy wiesz, że ten narodowy przysmak Słowaków jest na rynku od 1954 roku, kiedy to rozpoczęto produkcję? Jego oryginalna receptura natychmiast przeniesie Cię w dawne dobre czasy i jest kochana nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci.

Przepis na tradycyjnego Dorsza

Składniki:

  • 800 – 1000 g wysokiej jakości filetów z dorsza
  • 400 ml majonezu
  • 350 ml octu
  • 3 – 4 łyżeczki musztardy
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 5 – 6 kawałków całego czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 1/2 l soli
  • pieprz czarny mielony do przypraw
  • 3 l wody

Przygotowanie:

Do garnka wlej 3 litry wody.

Dodaj 300 ml octu, liść laurowy, cały czarny pieprz. gotować przez około 5-7 minut. Dodaj rozmrożonego dorsza i gotuj przez około 15 minut.

Gotuj marchewki w osolonej wodzie przez około 5 minut, w tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Dorsz rwiemy lub drobno siekam , skupiając się na strukturze mięsa tak, aby pachniało chudym mięsem i kapilarami, jak w prawdziwym dorszu. Dodaj startą marchewkę, drobno posiekaną cebulę, majonez, musztardę, ocet.

Dopraw mielonym czarnym pieprzem i solą. Wstawiamy do lodówki i odstawiamy na około 4-5 godzin. Dorsz nie zawiera konserwantów, dlatego należy go spożyć najpóźniej w ciągu 24 godzin. Popularny w każdym zakątku Słowacji dorsz świetnie smakuje właśnie ze świeżymi wypiekami (na końcu artykułu znajdziecie przepis na pyszne domowe croissanty), ale można go również wykorzystać do przygotowania innych smacznych potraw.

Przepis na prostego domowego dorsza

Składniki:

  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka (100 ml) ciepłego mleka
  • 1 szklanka (100 ml) ciepłej wody
  • 1 szklanka (100 ml) oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej (mąka jest dodawana w razie potrzeby + mąka, aby pomóc desce podczas wałkowania ciasta)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże wsypać do większej miski, dodać łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, wodą i dobrze wymieszać trzepaczką. Pozwól drożdżom aktywować się przez kilka minut, następnie wlej olej, dodaj biały jogurt, jajko i ponownie dobrze wymieszaj. Posyp mąkę solą i wymieszaj gładkie ciasto – zajmie to około 5 minut. Pozostaw na około 90 minut.

Wcieramy olej w blat, układamy na nim zakwas i formujemy 10-12 równych kulek. Następnie każdą kulę zwijamy w owal i zwijamy w rulon na posypanej mąką desce.

Z łatwością możemy zgiąć rolki, aby uzyskać ładny kształt rogalika.

Bułki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod bawełnianym ręcznikiem przez około 30 minut.

Następnie nacieramy je zimną wodą i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220°C.

Upieczone rogale posmaruj masłem i możesz podawać. Życzymy smacznego!