Gruzińskie ogórki idealnie zaspokoją Twoją zachciankę na jakiś słony przysmak. Przepis.

Są doskonałym przysmakiem, a lekko słony smak połączony z przyprawami rodem z Gruzji podbiją każde podniebienie.

Te ogórki po prostu musisz mieć w swojej lodówce, to idealna przekąska na zakrapiane spotkania, ale nie tylko.  Aromatyczne, błyskawiczne w przygotowaniu i najważniejsze – nie musisz długo czekać, aż będą gotowe – wystarczy je odłożyć na jedną noc.

Do przygotowania ogórków po gruzińsku potrzebujesz:

  • ogórki: mniej więcej kilogram
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,75 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 3 ząbki czosnku

Zabieramy się do pracy:

Czerwoną paprykę, kminek, cukier i sól wsyp do moździerza i wszystko razem zmiel. To sprawi, że jeszcze bardziej wydobędziesz aromat i smak przypraw.

Ogórki bardzo dobrze umyj i upewnij się, że nie ma na nich pozostałości ziemi. Nie obieraj ich, pokrój w grube słupki. Umieść je w większym pojemniku. Ważne, żeby miał pokrywkę, świetnie nada się plastikowy. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, dodaj do wcześniej przygotowanych przypraw, następnie całość przełóż na ogórki. Kolendrę bardzo drobno posiekaj i przełóż do pojemnika z ogórkami.

Całość bardzo dobrze wymieszaj. Możesz też przykryć szczelnie pojemnik i potrząsnąć nim kilka razy lub poobracać. Ogórki odłóż do schłodzenia, najlepsze będą na drugi dzień.