Nie znajdziesz w tym daniu mąki czy cukru, zatem nie zakłóci to pilnowania kalorii ani nie zaburzy diety. Czasami trzeba sobie pozwolić na coś dobrego i zdrowego, i właśnie ten przepis jest idealny.
Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miskach.
Ubij pianę z białek, podczas ubijania wlej 1 łyżeczkę soku z cytryny i wsyp etapami 40 g erytrytolu. Orzechy zmiel i delikatnie wmieszaj w białą masę.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Narysuj na nich dwa koła wielkości mniej więcej 16-18 centymetrów. Masę z białek i orzechów rozsmaruj na kołach uważając, żeby zrobić to delikatnie. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, włóż blachę i piecz 20-25 minut.
Do garnuszka przelej żółtka. Wlej pozostały sok z cytryny oraz wsyp erytrytol. Dopraw wanilią. Postaw garnuszek na bardzo małym ogniu i dobrze wymieszaj składniki, żeby powstała jednolita masa. Pod wpływem ciepła zacznie gęstnieć, wtedy zestaw ją z ognia.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej. Wmieszaj je do masy z żółtek, miskę przykryj folią i odłóż do schłodzenia. Wyjmij blaty z piekarnika, a kiedy ostygną, ułóż pierwszy blat, na niego wyłóż masę, na to nałóż drugi blat.
Last Updated on 7 września 2023 by admin