Zawiń, usmaż i za kilka minut na stole będzie pyszny obiad: Do tego posiłku potrzebujesz tylko ziemniaków, sera, odrobiny szynki i pietruszki.

Do tego dania nie potrzeba wielu składników, a jednak jego smak zachwyca!

Smaczne i sycące kotleciki ziemniaczane nadziewane szynką i serem będą świetną opcją na szybki obiad.

Potrzebujesz:

  • 700 g ziemniaków
  • pietruszka
  • 100 g twardego sera

Do nadzienia:

  • 100 g szynki
  • 100 g sera w plastrach

Do obtoczenia:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Do smażenia:

  • olej roślinny

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Gdy ziemniaki będą miękkie, odlej wodę i zrób z nich puree. Dodaj posiekaną pietruszkę.

Wymieszaj 100 g startego sera i dopraw do smaku. Pokrój ser i szynkę na 4 części.

Ubij jajka w misce i wsyp bułkę tartą do drugiej miski. Formuj placki z masy ziemniaczanej, ułóż na nie po 2 plastry sera, 2 plastry szynki i przykryj drugim przygotowanym plackiem. Uformuj kotleciki. W ten sposób przetwórz całą masę ziemniaczaną. Następnie stopniowo obtaczaj je w jajku i bułce tartej.

Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Połóż gotowe kotlety na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły  nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubiona sałatką warzywną.

Życzę smacznego!