Smaczne i sycące kotleciki ziemniaczane nadziewane szynką i serem będą świetną opcją na szybki obiad.
Do nadzienia:
Do obtoczenia:
Do smażenia:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Gdy ziemniaki będą miękkie, odlej wodę i zrób z nich puree. Dodaj posiekaną pietruszkę.
Wymieszaj 100 g startego sera i dopraw do smaku. Pokrój ser i szynkę na 4 części.
Ubij jajka w misce i wsyp bułkę tartą do drugiej miski. Formuj placki z masy ziemniaczanej, ułóż na nie po 2 plastry sera, 2 plastry szynki i przykryj drugim przygotowanym plackiem. Uformuj kotleciki. W ten sposób przetwórz całą masę ziemniaczaną. Następnie stopniowo obtaczaj je w jajku i bułce tartej.
Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Połóż gotowe kotlety na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubiona sałatką warzywną.
Last Updated on 7 września 2023 by admin