Ułóż udka z kurczaka na surowym ryżu i wstaw do piekarnika: Pyszny obiad na stole w kilka chwil i bez pracy.

Ryż z udkami kurczaka to świetny wybór na rodzinny obiad lub sycącą kolacje w gronie przyjaciół. Przede wszystkim najważniejsze jest to, że świetnie smakuje! To danie jest łatwe i przyjemne do przygotowania.

Najpierw przygotuję nadzienie z dwóch dużych cebul i dwóch marchewek. Cebulę obierz i pokrój. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi otworami.

Weź dużą patelnię, wlej odrobinę oleju słonecznikowego, podgrzej i najpierw dodaj na patelnię cebulę. Smaż kilka minut i dodaj marchewki. Warzywa podsmaż i dosłodź do smaku.

Uda z kurczaka włóż do dużej miski, ja mamy ich 8. Wsyp jedną łyżeczkę soli. Do smaku dodaj również mielony pieprz, przyprawę do kurczaka i ewentualnie inne ulubione przyprawy. Możesz również dodać odrobinę oleju, aby przyprawy lepiej rozprowadziły się na wierzchu mięsa. Zacznij robić ryż. Potrzebujesz dwóch szklanek ryżu. Opłucz je pod bieżącą wodą.

Rozłóż smażone warzywa, a na nich surowy ryż w szklanej formie do zapiekania. Na patelnię, na której smażyłeś cebulę i marchewkę, wlej cztery szklanki wody, posól i dopraw szczyptą pieprzu. Do ryżu dodaj dwa pokrojone na plasterki ząbki czosnku.

Ułóż udka z kurczaka na ryżu i delikatnie polej przygotowanym bulionem. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika na 60 minut. Piecz w temperaturze 200 °.

Wyciągnij z piekarnika i sprawdź czy ryż jest gotowy i kruchy. Pyszny obiad dla całej rodziny gotowy!

Smacznego!