Ekskluzywny przepis od profesjonalnego cukiernika. Szwajcarska rolada.

Fantastyczna rolada z kremem czekoladowym w niezwykle łatwy i prosty sposób. Jeśli lubisz specjalne desery, ale możesz je szybko przygotować, koniecznie zapisz ten przepis.

Mam przepis od znanej profesjonalistki, która zajmuje się wypiekami od ponad 40 lat.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 40 ml oleju
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 60 g czekolady
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 70 g cukru pudru

Polewa:

  • Czekolada
  • Śmietana

Przygotowanie:

Białka z cukrem ubić na gęstą pianę i odstawić.

Krótko ubić żółtka w piance. Dodaj esencję waniliową, wodę i olej. Teraz wymieszaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec dodajemy ubite białka za pomocą łyżki. Przygotowane ciasto układamy na blasze do pieczenia, na której położyliśmy papier do pieczenia. Ciasto wylewamy i pieczemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy papier. Ostudzić. Podgrzej czekoladę z około 4 łyżkami śmietanki w kuchence mikrofalowej i pozwól jej ostygnąć. Po schłodzeniu wymieszać z bitą śmietaną z cukrem i połączyć.

Wykładamy ją na ciasto i zwijamy. Na koniec wlej rozpuszczoną czekoladę. Włóż do lodówki do zamrożenia. Roladę możemy udekorować według naszych pomysłów. Życzymy smacznego!