Zaskoczę Cię tym przepisem na piernik jabłkowy. Sekretem jest jeden składnik.

Piernik to bardzo popularny deser.

Piernik jabłkowy jest cudownie miękki, a jeśli dodamy do niego dobry lukier, będzie niemal świąteczny. Co więcej, nie jest to skomplikowane i poradzą sobie z tym nawet osoby z niewielkim doświadczeniem w kuchni.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki półgrubej
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 150-200 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka budyniu kakaowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 proszek piernikowy
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Polewa:

  • 100 g czekolady do gotowania
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kawałek masła

Proces przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem piernikowym, przyprawami i budyniem. Następnie dodać umyte, obrane i grubo starte jabłka, jajka, mleko, olej i majonez.

Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę (26×36 cm), którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25-30 minut. Gotowość sprawdzić wbijając wykałaczkę (po wyjęciu wykałaczki z ciasta – wykałaczka musi pozostać czysta, sucha, bez resztek ciasta). Następnie rozpuść czekoladę z masłem na parze. Śmietankę wymieszać z roztopioną czekoladą. Pozwól piernikowi ostygnąć, następnie posmaruj go lukrem i poczekaj, aż stwardnieje. Smacznego!