Piernik jabłkowy jest cudownie miękki, a jeśli dodamy do niego dobry lukier, będzie niemal świąteczny. Co więcej, nie jest to skomplikowane i poradzą sobie z tym nawet osoby z niewielkim doświadczeniem w kuchni.
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem piernikowym, przyprawami i budyniem. Następnie dodać umyte, obrane i grubo starte jabłka, jajka, mleko, olej i majonez.
Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę (26×36 cm), którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25-30 minut. Gotowość sprawdzić wbijając wykałaczkę (po wyjęciu wykałaczki z ciasta – wykałaczka musi pozostać czysta, sucha, bez resztek ciasta). Następnie rozpuść czekoladę z masłem na parze. Śmietankę wymieszać z roztopioną czekoladą. Pozwól piernikowi ostygnąć, następnie posmaruj go lukrem i poczekaj, aż stwardnieje. Smacznego!
Last Updated on 12 września 2023 by admin