Obierz i drobno posiekaj cebulę. Mięso możemy tak po prostu upiec, ale lepiej je posolić, popieprzyć i zwinąć w roladę. Zapinamy i wiążemy sznurkiem spożywczym. Rozgrzej smalec i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Wyciągamy i kładziemy na talerz. Włóż cebulę do garnka i smaż ją na złoty kolor. Dodajemy puree i po krótkim smażeniu zwracamy mięso.
Zalewamy bulionem lub wodą tak, aby było do połowy zanurzone i przykrywamy pokrywką. Piecz mięso w temperaturze 140°C przez około dwie godziny, aż będzie całkowicie miękkie. Czasami polej ciasto i w razie potrzeby dodaj więcej sosu. Wyciągnij miękkie mięso, usuń sznurek i trzymaj w cieple.
Mąkę wymieszać z mlekiem i dodać do bazy. Mieszaj i gotuj przez 15-20 minut. Sos zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Wlać śmietankę i chwilę odczekać. Na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku oraz marchewkę, seler, ogórki i groszek pokrojone w drobną kostkę. Całość podgrzej i dopraw solą, pieprzem lub szczyptą cukru. Plasterki mięsa podajemy z porcją sosu i kluskami lub makaronem.
Last Updated on 12 września 2023 by admin