Wolno pieczona łopatka wieprzowa – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni.

Wspomnienie klasycznej kuchni wcześniejszych restauracji, doprowadzonej do perfekcji domowym sposobem, to delikatnie duszona wieprzowina z pysznym sosem. Jeśli uzupełnimy go o odpowiednią przystawką, otrzymamy sycący niedzielny posiłek.

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 sztuka gotowanego selera
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu (lub wody)
  • 1 szklanka mleka
  • 100ml kremu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1-2 sterylizowane ogórki
  • 3 łyżki sterylizowanego groszku
  • sól
  • mielony pieprz

Proces przygotowania

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Mięso możemy tak po prostu upiec, ale lepiej je posolić, popieprzyć i zwinąć w roladę. Zapinamy i wiążemy sznurkiem spożywczym. Rozgrzej smalec i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Wyciągamy i kładziemy na talerz. Włóż cebulę do garnka i smaż ją na złoty kolor. Dodajemy puree i po krótkim smażeniu zwracamy mięso.

Zalewamy bulionem lub wodą tak, aby było do połowy zanurzone i przykrywamy pokrywką. Piecz mięso w temperaturze 140°C przez około dwie godziny, aż będzie całkowicie miękkie. Czasami polej ciasto i w razie potrzeby dodaj więcej sosu. Wyciągnij miękkie mięso, usuń sznurek i trzymaj w cieple.

Mąkę wymieszać z mlekiem i dodać do bazy. Mieszaj i gotuj przez 15-20 minut. Sos zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Wlać śmietankę i chwilę odczekać. Na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku oraz marchewkę, seler, ogórki i groszek pokrojone w drobną kostkę. Całość podgrzej i dopraw solą, pieprzem lub szczyptą cukru. Plasterki mięsa podajemy z porcją sosu i kluskami lub makaronem.