Langustynki z serem i ketchupem – rarytas dla osób, które uwielbiają sobie dobrze pojeść.

Langustynki niekwaszone z serem i ketchupem – procedura przygotowania

Langustynki to klasyczna przekąska straganowa na obozach letnich i kempingach. Spróbujcie przygotować ich domową wersję bez ich długiego zakwaszania.

Składniki

  • mąka zwykła – 200 g
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • jogurt – 150 ml
  • czosnek – do smaku
  • olej – w razie potrzeby
  • twardy żółty ser – do smaku
  • przecier pomidorowy lub ketchup – do smaku

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Posolić ciasto i wymieszać z jogurtem. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na około osiem części i uformować małe bułeczki. Pozwól im odpocząć pod folią przez pięć minut.

Następnie uformuj z nich kotlety, które smaż na patelni lub w garnku z odpowiednią ilością gorącego oleju. Gotowe langustynki układamy na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, aby nie były aż tak tłuste. Następnie smarujemy je według upodobań przecierem pomidorowym lub ketchupem, wyciśniętym czosnkiem z odrobiną oliwy i posypujemy startym serem.