Bakłażana można przygotować w różnych wariacjach, ale jeśli wolicie klasykę, bo zrobiono ją według standardów lat 70-tych, na pewno się nie zawiedziecie.
Marchewkę i seler oczyść i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki ugotuj w skórce i podobnie jak warzywa odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je i pokrój w kostkę, możesz też użyć koła ziemniaczanego.
Szynkę pokroić w paski, marchewkę, seler i pikle w mniejszą kostkę. Wszystko włóż do miski i dodaj wysterylizowany groszek. W misce wymieszaj majonez, pełnotłustą musztardę, ocet, sól, pieprz i wszystko lekko posłodź. Powstałą masę wlać do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać. Sałatkę przykryć, włożyć do lodówki i odstawić do następnego dnia.
Last Updated on 12 września 2023 by admin