Domowa sałatka z bakłażana – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Domowa sałatka z bakłażana – procedura przygotowania

Bakłażana można przygotować w różnych wariacjach, ale jeśli wolicie klasykę, bo zrobiono ją według standardów lat 70-tych, na pewno się nie zawiedziecie.

Składniki

  • ziemniaki 250 g
  • szynka – 240 g
  • marynata – 100 g
  • seler – 40 g
  • marchewka – 60 g
  • sterylizowany groszek – 20 g
  • majonez – 200 g
  • musztarda pełnotłusta – 20 g
  • ocet – 15 g
  • sól – 10 g
  • pieprz – 1/2 g
  • cukier semoliny – 10 g

Przygotowanie

Marchewkę i seler oczyść i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki ugotuj w skórce i podobnie jak warzywa odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je i pokrój w kostkę, możesz też użyć koła ziemniaczanego.

Szynkę pokroić w paski, marchewkę, seler i pikle w mniejszą kostkę. Wszystko włóż do miski i dodaj wysterylizowany groszek. W misce wymieszaj majonez, pełnotłustą musztardę, ocet, sól, pieprz i wszystko lekko posłodź. Powstałą masę wlać do miski z pozostałymi składnikami i wymieszać. Sałatkę przykryć, włożyć do lodówki i odstawić do następnego dnia.