Do naszej pasty musimy użyć dojrzałych pomidorów. Osiągamy to umieszczając pomidory w dużym pojemniku w kuchni. Przykryj kocem i zostaw tak na 2-3 dni.
Dokładnie umyj pomidory. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka.
Pomidory włóż do garnka na kuchence i smaż, od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory puszczą sok, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 10 minut.
Całkowity czas gotowania pomidorów wynosi 40 minut. Ugotowane pomidory pozostawiamy do ostygnięcia na 20 minut, a następnie ubijamy je blenderem zanurzeniowym.
Zmiksowane pomidory przecedź przez sito do czystego garnka. Nie wyrzucamy skórek od pomidorów – możemy je wysuszyć, zmielić i wykorzystać jako aromat.
Umieść sitko w pojemniku, przykryj czterema warstwami gazy (lub tkaniny) i stopniowo wlewaj sok z przecedzonych pomidorów. Przecedzonego soku nie wylewamy – możemy go wypić lub dodać do zupy.
Nadciśnienie przykryj na sitku pokrywką. Pozwól mu ostygnąć pod własnym ciężarem przez noc. Przecier pomidorowy gotuj przez 10 minut na patelni i przelej do sterylnych butelek.
Last Updated on 12 września 2023 by admin