Rozpocznij od przygotowania jabłek: obierz, wyciągnij rdzeń i pokrój w cienkie plasterki. Masło i cukier rozpuść na patelni. Gdy się połączą, dodaj jabłka i dżem, a następnie smaż aż nabiorą złotej barwy.
Kolej na ciasto. Ubij jajka z cukrem do puszystości. Dodawaj powoli mleko i olej, nie przestając mieszać. Wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę o wysokich brzegach przygotuj – możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką. Wylej ciasto, a na wierzch ułóż uprzednio przygotowane jabłka.
W piekarniku o temperaturze 180°C, piecz ciasto przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Last Updated on 26 września 2023 by admin