Zastanawiasz się nad nowym deserem – Zobacz to i przekonaj się, że wszyscy go uwielbiają.

Po pierwszym gryzie, zachwyci Cię aksamitność i niesamowity smak tego ciasta. Twoje kubki smakowe doświadczą niezapomnianych chwil.

Składniki:

Baza:

  • 7 łyżek mąki (opcjonalnie pszennej lub półgrubej)
  • 7 białek
  • 7 dawek cukru
  • 3 łyżki wody (w temperaturze pokojowej)

Glazura:

  • Trochę rumu
  • 1 niewielka łyżka mleka

Wnętrze:

  • 8 porcji mleka
  • 6 porcji mąki
  • 7 żółtek z jaj
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 7 łyżek słodkości
  • 1 opakowanie śmietany do ubijania
  • 250g margaryny
  • 50g słodkiej czekolady

Instrukcje:

Baza: Na początek starannie ubij 7 białek. Następnie stopniowo dodawaj cukier, mąkę i wodę. Gdy masa stanie się jednorodna, przenieś ją do lekko natłuszczonej formy. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160°C do uzyskania złotego odcienia (ok. 25 minut). Po wyjęciu, daj mu ostygnąć i polej przyrządzoną glazurą rumową.

Wnętrze: W głębokim naczyniu połącz żółtka z cukrem, mąką, skrobią i 100 ml mleka. Dodaj do tego gorące mleko i gotuj przez około 5 minut. Po schłodzeniu dodaj margarynę i mieszaj, aż powstanie gładki krem. Nałóż ten krem na wcześniej upieczoną bazę.

Ubij śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i nałóż ją na wierzch ciasta. Na koniec posyp całość kawałkami czekolady. Smacznego!