Chemikalia zawarte w komercyjnych mieszankach przypraw, jak Vegeta, powodują ich spadek popularności. Natomiast stworzenie swojej unikatowej mieszanki przypraw może podnieść walory smakowe Twoich ulubionych dań.
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i resztę warzyw. Blachę umieść w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 50°C, a drzwi piekarnika uchyl i zablokuj je drewnianą łyżką, aby zachować wartości odżywcze i smak składników.
W międzyczasie zmiel kuleczki czarnego pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dodaj kurkumę. Jeśli używasz, suszone grzyby zmiel oddzielnie.
Po wysuszeniu warzyw, połącz je z przyprawami, mieszając dokładnie, aż otrzymasz proszek. Możesz użyć blendera, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
Gotową mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, w miejscu zacienionym. Mimo że przyprawa będzie dobra do użycia przez kilka miesięcy, jej wyjątkowy smak sprawi, że zniknie z Twojej spiżarni znacznie szybciej.
Last Updated on 9 października 2023 by admin