Podwójna porcja tej zupy jarzynowej spali Twój tłuszcz jak marzenie.

Podczas końca roku, wielu z nas spożywa nadmiar kalorii i tłuszczu. Jest to czas, kiedy zdrowszy styl życia staje się celem wielu osób.

Aby zainicjować zdrową dietę i oczyścić organizm, początek nowego roku jest doskonałą okazją. Wsparciem w tym procesie może być zupa jarzynowa, która wspomaga spalanie tłuszczu.

Składniki, które będą potrzebne to:

  1. natka pietruszki do ozdoby,
  2. sól do smaku,
  3. 1 cebula,
  4. 3 marchewki,
  5. 1 czerwona papryka,
  6. 1 żółta papryka,
  7. 200 g kalafiora,
  8. 5 łodyg selera naciowego,
  9. 1 pomidor,
  10. 2 ząbki czosnku,
  11. 1 l wody,
  12. 30 ml oleju roślinnego.

Rozpoczynamy od pokrojenia cebuli i smażenia jej na oleju roślinnym w garnku. Kiedy się zeszkli, dodajemy startą marchew i smażymy, dopóki warzywa nie zmiękną.

Następnie dodajemy paski obu rodzajów papryk i mieszamy z resztą warzyw. Kiedy papryki się zeszkliją, dodajemy pokrojony seler naciowy i różyczki kalafiora.

Zalewamy całość litrem wody, dodajemy sól do smaku i gotujemy pod przykryciem.

W trakcie gotowania dodajemy miąższ pomidora, starannie starty na tarce i pozbywamy się skórki.

Kontynuujemy gotowanie, dopóki wszystkie składniki się nie połączą. Następnie do zupy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy wszystko blenderem ręcznym na gładką masę.

Podajemy zupę według własnych upodobań, dekorując ją natką pietruszki.

Smacznego!