Jeżeli nie jesteś fanem ziemistego, intensywnego smaku surowego buraka, upieczenie go może być rozwiązaniem. W piekarniku, burak nabiera słodkości i kremowej konsystencji, przeistaczając się w arcydzieło kulinarne. Kompozycja miodu i octu balsamicznego podkreśla i równoważy słodycz buraka.
Przed wprowadzeniem buraków do piekarnika, polej je oliwą z oliwek, by wzbogacić ich smak. Tymianek, mimo że nie jest jedynym ziołem, które może towarzyszyć burakom, w tej roli jest niezrównany.
Proces pieczenia nie tylko intensyfikuje smak buraków, ale także pomaga w zachowaniu witamin i składników odżywczych. Dzięki temu, buraki staną się nie tylko kuszącym dodatkiem do potraw, ale także źródłem wartości odżywczych.
Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie: 55 minut.
Piekarnik ustaw na 220 stopni.
Buraki dokładnie myjemy, obcinamy górę i dół, a większe egzemplarze kroimy na pół.
Każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut, aż będą miękkie.
Po wystudzeniu, obieramy i kroimy w kostkę.
Kostki mieszamy z oliwą, miodem, octem i przyprawami, układamy na blaszce i pieczemy dodatkowe 10 minut.
Last Updated on 10 października 2023 by admin