Czy znałeś ten sprawdzony przepis na fantastyczny domowy ser – Zdecydowanie warto wypróbować.

Chociaż nie masz w zasięgu ręki żadnej górskiej chaty, możesz mieć świeży ser w domu, kiedy tylko zechcesz.

Wystarczą tylko 3 składniki, aby umieścić ser na stole – to najprostszy domowy ser. Trend zdrowego odżywiania zdobywa teren, coraz więcej osób wybiera świeże, domowe produkty.

Przyrządzenie dowolnego dania czy upieczenie domowego chleba to bułka z masłem. Teraz jednak, z łatwością możesz zrobić swój własny ser, stosując się do prostego, sprawdzonego przepisu.

Składniki, które potrzebujesz to

  • 1,5 l świeżego pasteryzowanego mleka krowiego
  • 45 ml soku z cytryny (około jedna duża cytryna)
  • termometr

Przejdźmy do przygotowania.

Nalej mleko do garnka i umieść go na kuchence z zanurzonym w nim termometrem.

Podgrzewaj, aż osiągnie 90°C. Gdy już tak się stanie, wyłącz palnik i dodaj sok z cytryny.

Wymieszaj wszystko starannie i odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Przygotuj sitko przykryte gazą lub bawełnianym ręcznikiem. Przelej zawartość garnka przez sitko, aby odsączyć serwatkę.

Możesz również dodać swoje ulubione zioła czy sól, aby wzbogacić smak sera. Odstaw ser w sitku nad miską do lodówki na około 6 godzin.

Potem przygotuj małą plastikową miskę i wyłóż ją dwoma paskami papieru do pieczenia ułożonymi na krzyż – ułatwi to późniejsze wyjęcie sera.

Wciśnij ser do przygotowanej miski, a następnie odwróć ją przy pomocy talerza i papieru. Dzięki tej metodzie ser nabierze estetycznego kształtu. Przechowuj go w lodówce, gdzie zachowa świeżość przez 3 dni.