Wyjątkowy sos ze sterylizowanych buraków – proces przygotowania
Buraki to pożywienie, które może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, dodać energii, pomóc w walce ze stanami zapalnymi, zapobiegać nowotworom i detoksykować organizm. Ciesz się pysznymi sterylizowanymi burakami, które są pełne składników odżywczych i błonnika.
Składniki
- buraki – 4000 g
- pomidory – 3000 g
- czosnek – 3 ząbki
- papryka – 1500 g
- papryczka chili – 4 szt
- olej – 250 ml
- cukier – 3 łyżki
- ocet – 2 łyżki
- sól – do smaku
Przygotowanie
Buraki, pomidory i paprykę myjemy i oczyszczamy z niejadalnych części. Pokrój na mniejsze kawałki, aby można je było wygodnie umieścić w maszynce do mięsa. Zmiel pomidory w maszynce do mięsa. Jeśli wynik będzie zbyt wodnisty, włóż zmielone pomidory do garnka i zagotuj.
Gdy pomidory zaczną się gotować, wyłącz ogień i przelej „wodę pomidorową” przez sitko do drugiego garnka. Uwaga: ten krok pomoże Ci pozbyć się nadmiaru wody i zapobiegnie konieczności długiego gotowania pomidorów, aby uzyskać gęstszą konsystencję.
Zmiel także buraki w młynku. Następnie dodaj to do garnka, w którym wcześniej podgrzałeś olej. Gdy buraki zaczną się gotować, gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut na małym lub średnim ogniu.
Podczas smażenia buraków zmiel paprykę, papryczki chili i czosnek w maszynce do mięsa. Otrzymujesz zieloną, bardziej wodnistą mieszaninę.
Gdy buraki się ugotują, dodaj pomidory oraz mieszankę zielonego pieprzu, czosnku i chili. Dodawaj stopniowo i zawsze dobrze wymieszaj. Sól dla smaku. Gdy sos osiągnie temperaturę wrzenia, gotuj przez kolejne 60 minut. Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką.
Po upływie 60 minut do wysterylizowanego sosu z buraków dodać cukier i ocet. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty i dopraw w razie potrzeby. Jeszcze gorący sos wlać do wyparzonych szklanek i wypełnić po brzegi. Natychmiast szczelnie zamknij słoiki.
Zamknięte słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ciepłym kocem. Pozostaw je tak zawinięte, aż całkowicie ostygną. Za pomocą tego sosu można wzbogacić smak np. ulubionej sałatki ze sterylizowanych buraków z jajkami i serem, ale można też podać ją z mięsem, makaronem czy knedlami.