Faszerowana papryka z sosem pomidorowym – Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół.
Faszerowana papryka z sosem pomidorowym – procedura przygotowania
Faszerowane strąki papryki to danie popularne na całym świecie. Często podaje się je z sosem pomidorowym i ryżem, ale dobrze komponują się z nimi także makarony czy knedle.
Farsz
- cebula – 4 szt
- olej – w razie potrzeby
- ryż – 1 garść
- jajka – 2 szt
- papryczki – 1000 g
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- bułka tarta – według uznania
- zielona papryka – 10 szt
Sos
- olej – w razie potrzeby
- masło – w razie potrzeby
- liść laurowy – 1 szt
- cebula – 1 szt
- zielony pieprz – w razie potrzeby
- cały ząbek – 3 szt
- całe świeże przyprawy – 2 szt
- mielony czarny pieprz – do smaku
- mąka zwykła – 2 łyżki lub według uznania
- obrane pomidory – 400 g
- bulion – 1000 ml lub w razie potrzeby
- sok z cytryny – do smaku
- cukier – do smaku
- sól – do smaku
Przygotowanie
Obierz cebulę i rozgrzej olej na patelni. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, następnie dodajemy ryż i razem smażymy na złoty kolor. Mięso włożyć do dużej miski, dodać jajko, podsmażoną cebulę i ryż, wymieszać. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
Paprykę umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówkę łodygi i ostrożnie usuń nasiona, aby nie uszkodzić papryki. Usuń łodygę z pozostałych końcówek papryki i pokrój ją na mniejsze kawałki.
Rozpuść masło na patelni i dodaj olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię razem z posiekaną papryką. Do bazy sosu dodać nowe przyprawy, liść laurowy i doprawić pieprzem. Smaż razem przez chwilę. Sos oprószyć mąką, dokładnie wymieszać, dodać obrane pomidory i bulion. Pomidory rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i gotować sos przez 40 minut na małym ogniu.
Strąki papryki nakłuć kilka razy nożem i napełnić je mielonym mięsem. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem i ułóż w nim napełnione strąki papryki. Paprykę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 170°C.
Do sosu pomidorowego dodać sok z cytryny, doprawić solą i cukrem. Wyjmij strąki z piekarnika, gotowy sos przecedź przez sito i dodaj do strąków papryki. Całość pieczemy przez kolejne 30 minut w temperaturze 170°C. Gotowe strąki papryki podawaj z sosem pomidorowym i gotowanym ryżem lub innym wybranym dodatkiem.