Ciasto wiśniowe z kremem – Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Ciasto wiśniowe z kremem – procedura przygotowania

Kremowe ciasto wiśniowe stanie się zniewalającym letnim przysmakiem, który rozgrzeje Twoje kubki smakowe. Miękkie i puszyste ciasto biszkoptowe łączy się z lekko kwaśnym smakiem wiśni, a lekka śmietanka nadaje ciastu luksusowy charakter, po prostu jest cudownie.

Składniki na:

Podstawa

  • jajka – 4 szt
  • cukier – 150 g
  • sól – 1 szczypta
  • mąka – 120 g
  • kakao – 3 łyżki
  • skrobia kukurydziana – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Nadzienie wiśniowe

  • wiśnie – 500 g
  • cukier – 4 łyżki
  • Krem
  • ser śmietankowy – 600 g
  • krem – 400 g
  • cukier – 100 g

Do dekoracji

  • wiórki czekoladowe – według uznania

Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na gęstą białą pianę. Bądź cierpliwy, ubijanie zajmie kilka minut.

Mąkę wymieszać z kakao, skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Ostrożnie i delikatnie wmieszać przesianą mieszaninę stopniowo do ubitych jaj.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby biszkopt był puszysty, należy obchodzić się z ciastem bardzo ostrożnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie ostrożnie wyjmij go z formy i przekrój wzdłuż na trzy arkusze.

Oczyszczone i wypestkowane wiśnie wraz z cukrem przełóż do większego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj przez około 5 minut. Ugotowane wiśnie oddziel od soku za pomocą durszlaka.

Ubić śmietanę z serkiem śmietankowym i cukrem na gładką masę. Podczas ubijania używaj tylko średniej prędkości trzepaczki.

Skrop dolną warstwę ciasta sokiem z gotujących się wiśni, następnie połóż warstwę śmietany. Delikatnie wygładź i połóż na wierzchu ugotowane wiśnie.

Pierwszą warstwę przykryj drugą warstwą biszkoptu. Ponownie smarujemy kremem i dodajemy wiśnie. Ostatnią warstwę biszkoptu smarujemy resztą kremu. Ciasto pozostawić do stwardnienia na 4 godziny w lodówce.

Ostrożnie wyjmij stwardniałe ciasto z formy, posyp wiórkami czekoladowymi i pokrój na pojedyncze kawałki.

Smacznego!