Ciasto wiśniowe z kremem – procedura przygotowania
Kremowe ciasto wiśniowe stanie się zniewalającym letnim przysmakiem, który rozgrzeje Twoje kubki smakowe. Miękkie i puszyste ciasto biszkoptowe łączy się z lekko kwaśnym smakiem wiśni, a lekka śmietanka nadaje ciastu luksusowy charakter, po prostu jest cudownie.
Składniki na:
Podstawa
- jajka – 4 szt
- cukier – 150 g
- sól – 1 szczypta
- mąka – 120 g
- kakao – 3 łyżki
- skrobia kukurydziana – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Nadzienie wiśniowe
- wiśnie – 500 g
- cukier – 4 łyżki
- Krem
- ser śmietankowy – 600 g
- krem – 400 g
- cukier – 100 g
Do dekoracji
- wiórki czekoladowe – według uznania
Przygotowanie
Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na gęstą białą pianę. Bądź cierpliwy, ubijanie zajmie kilka minut.
Mąkę wymieszać z kakao, skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Ostrożnie i delikatnie wmieszać przesianą mieszaninę stopniowo do ubitych jaj.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby biszkopt był puszysty, należy obchodzić się z ciastem bardzo ostrożnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie ostrożnie wyjmij go z formy i przekrój wzdłuż na trzy arkusze.
Oczyszczone i wypestkowane wiśnie wraz z cukrem przełóż do większego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj przez około 5 minut. Ugotowane wiśnie oddziel od soku za pomocą durszlaka.
Ubić śmietanę z serkiem śmietankowym i cukrem na gładką masę. Podczas ubijania używaj tylko średniej prędkości trzepaczki.
Skrop dolną warstwę ciasta sokiem z gotujących się wiśni, następnie połóż warstwę śmietany. Delikatnie wygładź i połóż na wierzchu ugotowane wiśnie.
Pierwszą warstwę przykryj drugą warstwą biszkoptu. Ponownie smarujemy kremem i dodajemy wiśnie. Ostatnią warstwę biszkoptu smarujemy resztą kremu. Ciasto pozostawić do stwardnienia na 4 godziny w lodówce.
Ostrożnie wyjmij stwardniałe ciasto z formy, posyp wiórkami czekoladowymi i pokrój na pojedyncze kawałki.