Łopatka wieprzowa z sosem paprykowo-śmietanowym – Błyskawicznie znika z talerza.

Łopatka wieprzowa z sosem paprykowo-śmietanowym – procedura przygotowania

Łopatka wieprzowa z papryką zadowoli każdego gościa w Twojej rodzinie. Prosty posiłek wymaga jedynie kilku podstawowych składników, z których można wyczarować obiad niczym z luksusowej restauracji.

Składniki

  • łopatka wieprzowa – 600 g
  • cebula – 2 szt
  • masło – 2 łyżki
  • bulion mięsny – 800 ml
  • mielona słodka papryka – 2 łyżki
  • mąka zwykła – 2 łyżki
  • mleko – 80 ml
  • krem – 100 ml
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż posiekaną cebulę na gorącym maśle w rondlu, aż będzie przezroczysta. Dodać całą oczyszczoną łopatkę wieprzową i smażyć stopniowo ze wszystkich stron. Powinien uzyskać złocistobrązowy kolor. Posolić, pieprzyć i posypać mięso mieloną papryką.

Przyprawione pieczone mięso zalać bulionem i delikatnie dusić. Następnie wyjąć mięso i pokroić w kostkę. Ciasto zagęścić mąką roztrzepaną z mlekiem. Upewnij się, że mąka jest dobrze wymieszana, aby nie pozostały grudki w sosie.

Sos zmiękczyć śmietaną, lekko zagotować. W razie potrzeby dopraw sos większą ilością soli. Podawać kostki ugotowanego mięsa polane sosem. Idealnym dodatkiem będą na przykład kluski na zakwasie lub bułka.