Mini langustynki z ketchupem i serem – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Mini langustynki z ketchupem i serem – procedura przygotowania

Tradycyjne langustynki można kupić niemal w każdym fast foodzie, ale według tego przepisu można je przygotować także w domu. Dodatkowo, dzięki swoim rozmiarom, nawet najmniejsi goście docenią mini langustynki.

Składniki

  • mleko – 500 ml
  • drożdże – 1 kostka
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżka
  • śmietana – 1 szklanka
  • mąka zwykła – 1000 g
  • soda – 1 łyżeczka
  • olej – do smażenia

Do smarowania

  • czosnek – do smaku
  • ketchup – do smaku
  • ser – do smaku

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania zakwasu. Do ciepłego mleka wkruszyć kostkę drożdży, dodać łyżkę cukru i mąki. Pozwól drożdżom wyrosnąć w ciepłym miejscu. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego wyrośnięte drożdże. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrastanie zajmuje około godziny, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta uformuj kotlety żądanej wielkości. Upewnij się, że naleśniki są tej samej grubości, aby podczas smażenia upiekły się równomiernie.

Placki smażymy na warstwie gorącego oleju na złoty kolor z obu stron zajmuje to około 2-3 minut. Po upieczeniu langustynki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju. Przed podaniem natrzyj smażoną langustynę wyciśniętym czosnkiem, ketchupem i posyp startym serem.