Tradycyjne langustynki można kupić niemal w każdym fast foodzie, ale według tego przepisu można je przygotować także w domu. Dodatkowo, dzięki swoim rozmiarom, nawet najmniejsi goście docenią mini langustynki.
Zacznij od przygotowania zakwasu. Do ciepłego mleka wkruszyć kostkę drożdży, dodać łyżkę cukru i mąki. Pozwól drożdżom wyrosnąć w ciepłym miejscu. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego wyrośnięte drożdże. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrastanie zajmuje około godziny, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta uformuj kotlety żądanej wielkości. Upewnij się, że naleśniki są tej samej grubości, aby podczas smażenia upiekły się równomiernie.
Placki smażymy na warstwie gorącego oleju na złoty kolor z obu stron zajmuje to około 2-3 minut. Po upieczeniu langustynki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju. Przed podaniem natrzyj smażoną langustynę wyciśniętym czosnkiem, ketchupem i posyp startym serem.
Last Updated on 13 listopada 2023 by admin