Roladki wiedeńskie to cudownie pachnące i smaczne wypieki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dzięki delikatnemu waniliowemu aromatowi i nieodpartej kruchości te bułeczki z pewnością szybko zajmą miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciasteczek.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę ze szczyptą soli, cukrem oraz drobno zmielonymi orzechami włoskimi i migdałami. Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do sypkich składników dodać dwa żółtka i pokrojone w kostkę miękkie masło. Stopniowo wyrabiaj rękami gładkie, nieklejące się ciasto.
Z ciasta uformuj wałek o grubości około 1 cm i pokrój go na kawałki o długości 5 cm. Z przygotowanych kawałków ciasta stopniowo formuj bułki.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na różowy kolor, nie powinno to zająć więcej niż 15 minut.
W misce wymieszaj cukier puder i cukier waniliowy. Stopniowo zanurzaj ciepłe bułki w mieszance cukru. Przechowywać zawinięte w odpowiedni pojemnik.
Last Updated on 13 listopada 2023 by admin