Stek z puree ziemniaczanym i sałatą lodową – Przekonaj się, jakie to smaczne.

Stek z boczku z puree ziemniaczanym i sałatą lodową – procedura przygotowania

Jeśli zawsze kusi Cię zamówienie sznycla holenderskiego w restauracji i boisz się zrobić go w domu, wypróbuj ten prosty przepis. Soczyste mięso podawaj z puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką.

Holenderski stek

  • boczek wieprzowy – 1000 g
  • ser gouda – 180 g
  • sól – 15 g lub do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • świeża natka pietruszki – 15 g
  • jajka – 3 szt
  • mleko – 200 ml
  • woda – według potrzeby
  • bułka tarta – według uznania
  • mąka zwykła – według uznania
  • olej rzepakowy – według uznania

Tłuczone ziemniaki

  • ziemniaki – 800 g
  • masło – 30 g
  • sól – w razie potrzeby
    Sałatka
  • sałata lodowa – 1 główka
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 8% octu – do smaku
  • cukier – do smaku
  • woda – według potrzeby

Przygotowanie

Boczek wieprzowy pokroić w mniejsze plasterki i zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dodać starty ser, doprawić solą, pieprzem i posiekaną świeżą natką pietruszki. Następnie dodać jajko i 100 ml mleka, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić masę do lodówki na 30 minut.

Przygotuj składniki do panierowania. Najpierw zwykła mąka, następnie 2 ubite jajka zmieszane ze 100 ml mleka i na koniec bułka tarta. Do miski wlej trochę wody, zmocz w niej ręce. Z mięsa mielonego uformuj kotlety odpowiedniej wielkości i wygładź je wodą. Następnie obtocz je w przygotowaną panierkę.

Obierz ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do garnka z wodą. Dopraw je solą i gotuj, aż będą całkowicie miękkie. Następnie odcedź je i dodaj masło. Gdy masło się rozpuści, rozdrobnij je dokładnie za pomocą tłuczka.

Główkę sałaty myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w cienkie paski. Do miski wlać wodę i doprawić do smaku solą, cukrem, octem i pieprzem. Dobrze wymieszaj, dodaj posiekaną sałatę i ponownie wymieszaj.

Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju na umiarkowanym ogniu na złoty kolor z obu stron. Gotowe kotlety wyjmij z patelni na serwetkę i poczekaj, aż nadmiar tłuszczu odpłynie z nich. Następnie można je od razu podać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!