Kruche orzechy w karmelu – Tak dobrego i zarazem szybkiego deseru jeszcze nie jadłaś.

Kruche orzechy włoskie w karmelu – procedura przygotowania

Wypróbuj przepis na świąteczne ciasteczka, które wyglądają jak prawdziwe orzechy włoskie. Dodatkowo łupina orzecha kryje w sobie słodką niespodziankę w postaci płynnego karmelu.

Łupiny orzechów

  • miękkie masło – 200 g
  • cukier – 52 g
  • sól – 1 szczypta
  • jajka – 2 szt
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • mąka zwykła – 300 g
  • skrobia kukurydziana – 65 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Nadzienie karmelowe

  • cukier – 300 g
  • śmietana do ubijania – 250 ml
  • masło – 20 g
  • całe orzechy włoskie – według uznania

Przygotowanie

W misce utrzyj masło z cukrem pudrem, aż powstanie gładki krem. Następnie dodać 2 jajka, cukier waniliowy i ponownie ubić.

Dodać mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Następnie włóż do lodówki na 30 minut.

Przykryj łupiny orzechów włoskich, łącznie ze środkami, folią aluminiową i uformuj z ciasta mały pasztecik. Połóż to na owiniętej skorupce i odetnij nadmiar ciasta. Następnie za pomocą noża uformuj kreski w orzechach włoskich.

Przygotowane muszle przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Następnie wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Ostrożnie zdejmij folię z upieczonych muszelek i delikatnie zeszlifuj krawędzie na drobnej tarce. W rondelku rozpuść cukier i pozwól mu się rozpuścić. Dodajemy gorącą śmietankę i dalej mieszamy masę. Następnie dodaj masło. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki karmel.

Pozwól nadzieniu całkowicie ostygnąć. Każdą skorupkę napełnij karmelem i włóż do jednej cały orzech włoski. Na koniec połącz dwie muszle.

Smacznego!