Natura jest źródłem potężnych środków leczniczych, często zapomnianych w dobie szybkich i wygodnych rozwiązań aptecznych, jak witaminy, suplementy diety czy syropy.
Mimo to, nie można porównać niczego z efektywnością naturalnych produktów, które są bezpieczne dla zdrowia.
TYMIANEK
Tymianek, ceniony za swój aromat, ma również mocne właściwości antybiotyczne. W starożytnym Egipcie, olejek z tymianku służył do balsamowania mumii, a w krajach arabskich nadal jest stosowany w wywarach z oliwą z oliwek do oczyszczania ran. Uznawany za jeden z najmocniejszych naturalnych antybiotyków, tymianek działa dezynfekująco i antyseptycznie, niszcząc grzyby, bakterie i pasożyty jelitowe. Niektórzy badacze uważają, że pomaga także w leczeniu Helicobacter pylori.
Sposób użycia:
Zalej 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 ml wrzącej wody i pozostaw na 5 minut. Pij dwa razy dziennie. Możesz także stosować napar do płukania gardła lub jako okłady na skórę.
Chrzan – idealny na przeziębienia
Chrzan ma silne właściwości antybiotyczne i wzmacniające, skutecznie eliminuje infekcje i jest pomocny w leczeniu przeziębień oraz grypy.
Przepis:
Składniki:
- 250 g chrzanu
- 200 g miodu
- Sok z 1 cytryny
- 3 cm imbiru
Przygotowanie:
Obierz i zetrzyj chrzan oraz imbir. Zalej szklanką przegotowanej, ale nie gorącej wody, wymieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut. Odcedź przez gazę, dodaj miód i sok z cytryny.
Czosnek – skuteczny w walce z wirusami
W sezonie grypowym stosuj czosnek profilaktycznie oraz jako środek leczniczy. Czosnek, będąc naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwwirusowym, wzmacnia odporność i pomaga w walce z wirusami.
Czosnkowe mleko na grypę:
Składniki:
- 500 ml mleka
- 10 ząbków czosnku (oczyszczonych i zmiażdżonych)
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Wlej wodę i mleko do garnka, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu, aż mieszanina zredukuje się do połowy. Odstaw i posłodź według uznania. Pij gotowy napój.