Te trzy składniki dostarczają organizmowi liczne korzyści, wzmacniając odporność i obniżając ryzyko infekcji wirusowych.
Cebula, z jej właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i detoksykacyjnymi, jest źródłem witamin A, B6, C, żelaza i potasu. Posiada także zdolności bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest szczególnie przydatna w łagodzeniu chorób układu oddechowego, dzięki zawartości witamin A i C oraz związków siarkowych, które łagodzą objawy zapalenia oskrzeli, grypy i przeziębienia.
Oregano, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antyseptycznych i wykrztuśnych, efektywnie zwalcza problemy z oddychaniem, w tym grypę i zapalenie oskrzeli, a także nadmierne kaszlenie.
Jabłka, będące źródłem przeciwutleniaczy, chronią płuca i poprawiają zdolność oddychania. Są bogate w witaminę C, która stymuluje i wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed przeziębieniami i grypą, oraz posiadają właściwości ściągające, które pomagają w walce z bólem gardła i strun głosowych.
Przygotowanie naparu jest proste. Potrzebujesz 1 cebulę, 2 łyżki suszonego oregano, 1 jabłko i 400 ml wody. Jabłko umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na kawałki. W garnku umieść cebulę, dodaj oregano, zalej wodą, przykryj i gotuj przez pięć minut.
Last Updated on 27 listopada 2023 by admin