W dzieciństwie, kiedy chorowaliśmy, nasi rodzice często podawali nam właśnie ten miód. Oprócz wyśmienitego smaku, miód ten przynosi także liczne korzyści zdrowotne, oczywiście spożywany w umiarkowanych ilościach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów i letnich lemoniad.
Czarny bez, z którego powstaje miód, jest uznawany za jedno z najbardziej leczniczych ziół. Posiada właściwości wspierające odporność, antybakteryjne, antywirusowe, a także antyseptyczne i detoksykacyjne.
Czarny bez łagodzi objawy grypy, wspomaga trawienie, reguluje stolec, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia, utrzymuje zdrowe drogi oddechowe, zwalcza stany zapalne i kaszel. Zioło to ma również działanie zwilżające, oczyszczające nerki i drogi moczowe, pomaga w eliminacji kwasu moczowego, łagodzi bóle stawów, stres, migreny i skurcze brzucha, a także wspiera gojenie skóry.
Bez jest bogaty w flawonoidy, karoten, witaminę C i jest znany ze swojej skuteczności w leczeniu grypy, zapalenia oskrzeli, astmy i alergii, a także wzmocnienia odporności i łagodzenia cukrzycy oraz zaparć.
Last Updated on 19 grudnia 2023 by admin