Spraw, by twoje sztućce wyglądały jak nowe. Odkryj tajemnicę domowego czyszczenia łyżek i widelców.

Domowe czyszczenie łyżek i widelców jest proste, a każdy może poradzić sobie z usuwaniem brązowego nalotu, który często powstaje od kawy i herbaty. Zazwyczaj trudno jest się go pozbyć, ale można to zrobić w domu.

Brązowy nalot na łyżkach nie jest estetyczny. Dlatego należy regularnie dbać o czystość sztućców. Szczególnie ważne jest to w przypadku sztućców ze stali nierdzewnej.

Aby przywrócić łyżkom i widelcom blask jak ze sklepu, wystarczą proste składniki, które każdy ma w kuchni:

  • Sól (1 łyżka z górką, nie jodowana)
  • Soda (1 łyżka z górką)
  • Wrząca woda (do 1,5 litra)
  • Folia aluminiowa

Oczywiście, potrzebne są też sztućce do czyszczenia.

Do czyszczenia stalowych łyżek i widelców użyjemy świeżo ugotowanej wody (1-1,5 litra) i głębokiego naczynia. Na dnie naczynia układamy warstwę folii, na której kładziemy sztućce. Dodajemy po łyżce soli i sody. Rola folii w tej metodzie jest niejasna, ale bez niej proces nie działa.

Po wsypaniu soli i sody (pamiętaj, by sól była bez dodatków i nie jodowana, aby uniknąć trudnej do usunięcia białej powłoki na sztućcach), zalewamy sztućce wrzącą wodą. Woda powinna być wrząca, a reakcja sody z wodą wymaga użycia głębokiego naczynia.

Gotujemy sztućce, mieszając je przez 5-10 minut (lub do 15 minut w przypadku mocnych zabrudzeń). Nalot herbaciany powinien zniknąć lub znacznie zmięknąć. Po gotowaniu sztućce myjemy gąbką z odrobiną sody, a na koniec wycieramy je suchym ręcznikiem.

Wynik? Sztućce błyszczą jak nowe!